Lučić za Dnevnik.ba: Hrvati Sarajeva trebaju imati svoje legitimne predstavnike

tatjana_lucic_hdz_sarajevo

Hrvati Sarajeva imaju pravo na školovanje, slobodu mišljenja i izražavanja , liječenje, okupljanje. Ali, kad se osvrnete, pa zapitate gdje potvrda toga da su I jednakopravni ili gdje su Hrvati kao rukovoditelji u  javnim ustanovama, školama,domovima zdravlja? Nema ih, jer u posljednjih 15 godina u Sarajevu nemamo niti jednog jedinog  općinskog vijećnika u svih pet (5) općina Sarajevske  županije ili zastupnika u Skupštini. Zaključite sami onda kakav je politički položaj Hrvata u Sarajevu, rekla je Tatjana Lučić, nositeljica liste HNS-a BiH iz Sarajevske županije u intervjuu za Dnevnik.ba

Tatjana Lučić je kandidatkinja stranaka okupljenih oko HNS-a BiH iz Sarajevske županije za Parlamentarnu skupštinu BiH. Lučić u intervjuu za Dnevnik.ba govori o motivima političkog angažmana, položaju Hrvata u glavnom gradu naše zemlje i Sarajevskog županiju…

Gospođo Lučić,  kandidatkinja ste HDZ-a BiH na predstojećim Općim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH. Što vas je potaknulo da se uključite u politiku na ovaj način i kroz HDZ BiH, odnosno, HNS BiH?

Volim ovaj grad, tu sam rođena, tu sam se školovala i radim. Zato sam odlučila poduzeti sve što mogu da tu i ostanem, u mom Sarajevu, u mojoj Bosni I Hercegovini.

Kad polazim od sebe , uvijek promišljam, naravno, kako da sebi, svojoj djeci I mojim bližnjima učinim život lakšim, dostojanstvenim i ljepšim.A, ako je dobro meni, pretpostavka je da je i  ljudima iz mog okruženja  (privatnog, poslovnog, političkog)  dobro. Vođena tim prirodnim razmišljanjem I djelovanjem, županijski odbor HDZ BiH Vrhbosna /Sarajevo je u meni prepoznao istinskog zagovaratelja I borca za prava svih onih koji su pravedni, a obespravljeni, educirani, a bez posla, konstitutivni , ali majorizirani. Odatle i polazi moja kandidatura za nositeljicu liste za Parlamentarnu skupštinu  HDZ BiH (HNS). Ona je došla kao rezultat mog dugogodišnjeg članstva I djelovanja, najprije kroz  Mladež HDZ BiH, a zatim i kroz aktivan angažman u Županijskom odboru  Zajednice žena KKK HDZ BiH Vrhbosanske/Sarajevske županije Trenutačno  sam Predsjednica Općinskog  odbora  HDZ BiH Centar/Sarajevo .

Kakav je položaj Hrvata u Gradu Sarajevu i Sarajevskoj županiji? 

Neki znaju prokomentirati zašto se Hrvati žale ili traže nešto, a imaju sva prava  i konstitutivni su. Ta prava su im zagarantirana Ustavom . Naravno, Hrvati Sarajeva imaju pravo na školovanje, slobodu mišljenja I izražavanja , liječenje, okupljanje. Ali, kad se osvrnete, pa zapitate gdje potvrda toga da su I jednakopravni ili gdje su Hrvati kao rukovoditelji u  javnim ustanovama, školama,domovima zdravlja? Nema ih, jer u posljednjih 15 godina u Sarajevu nemamo niti jednog jedinog  općinskog vijećnika u svih pet (5) općina Sarajevske  županije ili zastupnika u Skupštini. Zaključite sami onda kakav je politički položaj Hrvata u Sarajevu. Želim i nastojim da se to promijeni.

Smatrate li kako su težnje Hrvata u BiH jednake, ma gdje oni, živjeli – legitimno predstavljanje, puna jednakopravnost? 

Težnje svake  istinske  Hrvatice  I Hrvata, ma gdje  živjeli u BiH su jednake. Oni  teže  da budu prepoznati, dostojanstveni , prihvaćeni , poštivani. Svaki Hrvat, koji živi I baštini tradicionalne vrijednosti hrvatskog naroda  s ponosom će reći : Da, ja sam Hrvat . Takvoga svi poštuju. I pripadnici njegovog naroda, ali uvažavaju ga i drugi.

A, onaj koji se izjašnjava Hrvatom samo da bi profitirao na osobnoj razini i za svoj, vrlo često sitni interes,onaj koji skrivećki zaokružuje  na nekom prijavnom obrascu da je po nacionalnost Hrvat, ne bi li i tako profitirao,  taj niti je Hrvat niti će dugoročno biti poštivan i uvažen. A, narod to brzo prepozna i ne oprašta.

Sarajevske Hrvate godinama predstavljaju oni iz mahom bošnjačkih stranaka, a izabrani su i zahvaljujući bošnjačkim glasovima. Kako gledate na to?

Ponavljam, Hrvate Sarajeva na lokalnoj i županijskoj razini nitko niti predstavlja, a kamoli da štiti.

Često se u medijima u BiH navodi kako je najveća hrvatska stranka u BiH, ostavila Hrvate u Sarajevu, Tuzli, Bihaću. Smatrate li to točnim i jesu li to možda manipulacije onog dijela javnosti koji priželjkuje da Hrvata ustvari nema nigdje u BiH? 

To su manipulacije koje proistječu iz neinformiranosti I polemiziranja. Ja osobno ne osjećam da me itko ostavio, jer me nikad nije niti preuzeo, Ja sam ovdje rođena , radim, školovala sam se. Ovdje pripadam. Član sam stranke HDZ BiH . To je moj stav I moja percepcija. Mogu  mediji pisati koliko   i što hoće, ali ja u svom radu I životu u Sarajevu osjećam potporu najveće, stožerne hrvatske stranke u BiH, tj. HDZ BiH.
Organizirani smo kroz  Vrhbosanski županijski odbor HDZ BiH, te kroz Županijske odbore Mladeži I Zajednice žena Kraljica Katarina Kosača . Mnogo surađujemo I potpomažemo se sa susjednim Županijskim I općinskim odborima sve tri organizacije , ali I s organizacijama HDZ BiH iz cijele Bosne I Hercegovine. Iza nas je veličanstveni predizborni skup koji je održan 21.09.2018. godine  u samom centru Sarajeva. Upravo smo  u  Vitezu , proslavili 10.-u obljetnicu od osnutka Zajednice žena KKK . To su sve prigode za susrete, razgovore, planove, potpore jednih drugima.

Koji bi to, bili najveći problemi s kojima se hrvatski narod u Sarajevu suočava i kako ih riješiti? 

Problemi Hrvata, ako izuzmemo političku nejednakopravnost , na koju sam se gore posebno osvrnula, su kao i problemi svih žitelja Sarajeva I Sarajevske županije. Smatram da je najveći problem  korupcija.  Korupcija u svim segmentima života I rada, je u izravnoj vezi s gospodarskim rastom. Manje koruptivnih djelovanja – veći gospodarski rast i razvoj kroz investicije, ulaganja, upošljavanja, bolje punjenje proračuna od poreza. Više investicija, vise radnih mjesta, vise novca za zdravstvo I školstvo znači I smanjenje iseljavanja naših sugrađana, Bosanaca I Hercegovaca.

Zbog čega bi Hrvati u Sarajevskoj županiji svoj glas trebali dati upravo Vama, gospodinu Trlinu i gospodinu Čoviću kao kandidatima HNS-a BiH za Parlamentarnu skupštinu, Skupštinu županije, odnosno, Predsjedništvo BiH? 

Kao novo lice na našoj političkoj sceni, jer do sada nisam obnašala dužnost na  parlamentarnoj sceni u Bosni I Hercegovini. Naravno da je iskustvo parlamentarnog života I rada važno, ali smatram da mogu zaslužiti povjerenje birača baš zato što nisam primorana pravdati se za bilo što učinjeno ili propušteno . Ja sam takav jedan nedostatak , kao što je iskustvo, odlučila pretvoriti u svoju prednost. S dugogodišnjim iskustvom u radu u privredi, znat ću prepoznati probleme uposlenika I gospodarstvenika I raditi na njihovom rješavanje uz instrumente koji mi budu dostupni. Već sam rekla da Hrvati godinama nemaju svog predstavnika u Skupštini županije. Veliki korak bi bio da dobijemo barem jednog . Zato pozivam cijenjene birače da se dodatno informiraju, da prouče program HDZ BiH ,  da odgovorno promisle prema sebi, svojoj djeci, mladima, umirovljenicima I daju svoj glas nama koji smo na listama HDZ BiH I HNS-a. To su mahom mladi, educirani i stručni ljudi željni života I rada u Sarajevu I BiH-i.
U našem  Predsjedniku , kandidatu za člana Predsjedništva, g. Čoviću nadam se da ćete prepoznati istinskog lidera i borca za jednakopravnost svih Hrvata u BiH. Kroz očekivane izmjene Izbornog zakona, nadam se da ćemo uskoro I svjedočiti da legitimno predstavljanje Hrvata na svim administrativno-političkim razinama nije samo težnja i puko zagovaranje  , nego pravo zagarantirano Ustavom nama I našim budućim generacijama.

Izvor: Dnevnik.ba