Poziv na prethodnu/aktivnu registraciju birača za glasovanje na izborima za zastupnike u hrvatski Sabor

Povodom parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ poziva sve hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na prethodnu/aktivnu registraciju birača.
Uvjet za ostvarivanje prava na glasovanje u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini su sljedeći:

  • hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom moraju diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.
  • hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj.
Zahtjevi se podnose na jedan od sljedećih načina: osobno, putem pošte, telefaksa ili e pošte.
Podnositelji zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica). Podsjećaju se birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani da zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti putem iste. Završetak prethodne/aktivne registracije) je: srijeda 24. lipnja 2020. godine.
Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a dostupni su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske.
Popunjen i potpisan zahtjev potrebno je dostaviti osobno ili putem e-pošte na jednu od sljedećih adresa:

  • Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo E-pošta:; crocons.sarajevo@mvep.hr;
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Banja Luka, Milana Kranovića 1, Banja Luka E-pošta: gkrhbanja@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Mostar, Zagrebačka 8, 88000 Mostar E-pošta: gkrhmo@mvep.hr
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u BiH, Tuzla, Kazan mahala 1, 75000 Tuzla E-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Livno, Trg žitarnica bb, 80101 Livno E-pošta: KRH.Livno@mvep.hr
  • Konzulat Republike Hrvatske u BiH, Vitez, Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 2, 75250 Vitez E-pošta: krh.vitez@mvep.hr

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini,
Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini biti će otvorena u subotu 4. srpnja 2020. i nedjelju 5. srpnja 2020. u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu.